Μεγάλη εβδομάδα και σίγουρα στα οικογενειακά τραπέζια έχει ξεκινήσει μια συζήτηση που μας ενδιαφέρει όλους. Φυσικά, το φαγητό! Για να μην αφήσετε όμως το κρασί στην τύχη του, το Somm Wine Store έχει να προτείνει κάποιες ιδιαίτερες επιλογές, που θα ξεχωρίσουν.
Ανάσταση, βεγγαλικά, λαμπάδες και μετά… Μαγειρίτσα (εάν δεν έχει το menu, μείνετε γιατι έχουμε και εναλλακτική). Η Μαγειρίτσα λοιπόν, όντας ένα αρκετά ιδιαίτερο, έντονο και λιπαρό πιάτο θέλει δίπλα του το σωστό κρασί. Ένα κρασί με έντονη οξύτητα μαζί με αρώματα όπως το Ασύρτικο από το κτήμα Βασάλτη (Σαντορίνη) είναι η τέλεια επιλογή! Απαλό λεμονί χρώμα με αρωματικό χαρακτήρα που θυμίζει άγουρα κίτρινα φρούτα, εσπεριδοειδή, ροδάκινο, κίτρο και αχλάδι σε συνδυασμό με αρώματα από βρεγμένη πέτρα. Στο στόμα κυριαρχεί η έντονη οξύτητα μαζί με αρώματα από εσπεριδοειδή φρούτα και συνδυάζεται άψογα με πιάτα θαλασσινών.
Εάν πάλι η μαγειρίτσα δεν προτιμάται ή υπάρχει και εναλλακτική όπως μοσχάρι γιουβέτσι, στιφάδο ή μοσχάρι με μανιτάρια η λύση φυσικά και είναι το Ξινόμαυρο. Μια εκπληκτική επιλογή για τους λάτρεις του Ξινόμαυρου, Μαρκοβίτης “Νάουσα” ΒΙΟ 2017 Βιολογικό κρασί, με έντονα τα αρωματικά στοιχεία κόκκινων φρούτων, γήινα αρώματα και αρώματα μπαχαρικών. Στο στόμα υπάρχουν έντονες τανίνες που δεν κουράζουν και μαζί με την ελαφριά περιεκτικότητα σε αλκοόλ, δίνουν ένα πολύ ισορροπημένο αποτέλεσμα.
Και πάμε στο ψητό… (χιούμορ) Φυσικά μιλάμε για την Κυριακή του Πάσχα!
Επειδή σίγουρα πριν το τραπέζι κάτι θα περιτριγυρίζει τα μαχαιροπήρουνα μας και τυχαία θα καταλήξουμε να τα τρώμε, ξεροσφύρι θα πάνε; Το πλέον κατάλληλο θα ήταν η Μαλαγουζιά του Κτηματος Νικολάου! Ένα κρασί με Χρυσαφιές ανταύγειες, θεσπέσιο άρωμα και μεταξένια γεύση συνδυασμένα με χαμηλή οξύτητα. Γλυκά αρώματα από φρέσκα φρούτα, ροδάκινο, βερίκοκο και εσπεριδοειδή. Ταιριάζει εξαιρετικά με ελαφριά γεύματα και σαλάτες. Εάν πάλι θέλετε ένα εξωτικό άρωμα από την άλλη άκρη της γης το Southern Ocean της Νέας Ζηλανδίας με μια υψηλή οξύτητα θα σας ενθουσιάσει!
Το αρνάκι (ή το κατσικάκι) είναι έτοιμο και σερβίρεται. Τι θα πιούμε; Εδώ προφανώς υπάρχουν πολλές επιλογές για όλα τα γούστα.
Το Pasqua “Desire Lush Zin” φυσικά και δε θα μπορούσε να λείψει από αυτό το τραπέζι. Βαθύ ρουμπινί χρώμα, με αρώματα από κόκκινα φρούτα και δαμάσκηνο, μαζί με αρώματα από καφέ, μπαχαρικά και ελάχιστη βανίλια. Στο στόμα παρουσιάζεται εξαιρετικά ισορροπημένο με μαλακές τανίνες.
Το οινοποιείο Navitas, που δε σταματά να μας εκπλήσσει ευχάριστα, προσφέρει 2 απίστευτα βιολογικά κρασιά που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε. Πολλές φορές αποκλείουμε (λανθασμένα) τα λευκά κρασιά. Σας συνιστούμε να μην κάνετε αυτό το λάθος και φέτος και να δοκιμάσετε το εκπληκτικό Chardonnay “52 Peaks” με τη φρέσκια αίσθηση της οξύτητας που εξισορροπεί το πολυεπίπεδο αρωματικό προφίλ και το λιπαρό, στρογγυλό σώμα. Επίσης Cabernet Sauvignon 2919M με τις ώριμες, δομημένες τανίνες του και την ισορροπημένη οξύτητα.
Τέλος αφήσαμε ίσως την πιο αγαπημένη κόκκινη επιλογή στη λίστα μας για φέτος. Φυσικά μιλάμε για το Merlot του Κτήματος Νικολάου. Ένα Merlot με στρογγυλές τανίνες αρμονικά συνδυασμένες με βελούδινη επίγευση μαύρων φρούτων και δαμάσκηνων.
Για τους Vegan και Vegetarian οινόφιλους μας που την Κυριακή του Πάσχα θα προτιμήσουν σίγουρα πιάτα μανιταριών, το Anarch Ξινόμαυρο, Ασσυρτικό του 2019 είναι μία φανταστική επιλογή. Απαλό κόκκινο χρώμα, με αρώματα από κυρίως κόκκινα αλλά και μαύρα φρούτα, κεράσι, φράουλα, βύσσινο μαζί με ελάχιστες νότες εσπεριδοειδών λόγω του Ασύρτικου και τέλος αρκετές ανθικές νότες τριαντάφυλλου και λεβάντας.
Καλό Πάσχα και να θυμάστε ότι το σωστό Wine Pairing μπορεί να απογειώσει κάθε φαγητό σας. Γι αυτο φέτος μην μείνετε στα “συνηθισμένα”.