Το Σταφύλι Cabernet Sauvignon.
Αδιαμφισβήτητα το Cabernet Sauvignon είναι το κόκκινο σταφύλι με τη μεγαλύτερη φήμη παγκοσμίως. Μία φυσική διασταύρωση του Cabernet Franc και του Sauvignon Blanc, λατρεύεται από τον απλό οινόφιλο έως και τον πιο απαιτητικό, για την ποικιλομορφία, το βαθύ κόκκινο χρώμα και φυσικά τη δυνατότητα παλαίωσης που προσφέρει.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι το Cabernet Sauvignon προέρχεται από το διαμέρισμα της Aquitaine της Γαλλίας. Όμως για αρκετά χρόνια δεν είχε μελετηθεί σε βάθος και υπήρχαν αρκετές εικασίες γύρω από αυτό. Μάλιστα μία εξ αυτών ήθελε να έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ρώμη!
Η ακριβής προέλευση του σταφυλιού, ανακαλύφθηκε το 1997, μέσω της τεχνολογίας αποτύπωσης του DNA από το τμήμα αμπελουργίας και οινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Μιας ομάδας που ηγήθηκαν Carole Meredith & John Bowers.
Πως να το σερβίρετε.
Ιδανικό είναι να ανοίξουμε τη φιάλη σχεδόν μία έως τρεις ώρες πριν το δοκιμάσουμε! Αφαιρώντας το φελλό, το οξυγόνο που έρχεται σε επαφή μαζί του, βοηθά στην έκφραση των αρωμάτων και της γεύσης του. Μάλιστα χρήσιμη θα ήταν η καράφα για την επιτάχυνση της διαδικασίας και φυσικά για την αποφυγή τυχόν ιζήματος. Ιδανική θερμοκρασία είναι αυτή των 15 – 19 °C. Σημαντικό είναι να το σερβίρετε σε ένα μεγάλο ποτήρι, έτσι ώστε ο αέρας που θα έρθει σε επαφή μαζί του να το κάνει πιο εκφραστικό σε άρωμα και γεύση!
Food Pairing.
Αποτελεί μια ιδανική επιλογή για κάθε κόκκινο κρέας. Φυσικά θα μπορούσε να συνοδεύσει και αρνάκι ή πιπεράτες σάλτσες. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφύγετε pasta και ρύζι, τροφές πλούσιες σε άμυλο, το οποίο δεν βοηθά στο να μαλακώσουν οι έντονες τανίνες του Cabernet Sauvignon.
ΓΕΥΣΤΙΚΟ PROFILE
ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ PROFILE
ΜΑΥΡΟ ΚΕΡΑΣΙ
ΜΑΥΡΗ ΣΤΑΦΙΔΑ
ΜΠΑΧΑΡΙ
CEDAR
ΓΡΑΦΙΤΗΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
OVERSIZED ΠΟΤΗΡΙ
1 ΩΡΑ
10+ ΧΡΟΝΙΑ
15 – 19 °C