Τις απειρες φορές που έχουμε μαζευτεί σπίτι με φίλους και μουσική, εκτός από τα αστεία και τα φιλικά πειράγματα, τις ξεχωρίζουν επίσης οι πιατελίτσες με τα τυριά και τα αλμυρά finger food η αλλιώς “μεζεδάκια”. Τα λογής τυράκια με τα κριτσίνια, ίσως καμιά μαρμελαδιτσα στο πλάι να γλυκαίνει την αλμύρα του τυριού και να αρωματίζει την γεύση μας το άρωμα του φρούτου της μαρμελάδας, απο σφολιατάκια με λουκάνικα είτε τυροπιτάκια με λευκό τυρί, όλα πηγαίνουν τέλεια με κάποια κρασιά που θα αναφέρουμε παρακάτω, είτε έχουν κάποιους συνδυασμούς που καλό είναι να αποφεύγουμε.
Θα ήθελα να ξεκινούσα καλύτερα με αυτά τα κρασιά που πιστευω δέν θα πήγαιναν και πολύ πετυχημένα με τα finger food καιμε τα αλμυρά τυράκια. Τα κόκκινα τανικά κρασιά που είναι παλαιωμένα σε βαρέλι, θα έδειχναν εξαιρετικά τανικά σε συνδυασμό με την αλμύρα απο τους μεζέδες, επίσης τα κρασιά με έντονο και υψηλό αλκοόλ δεν θα μας άφηναν να ευχαριστηθούμε την συμμάζωξη μας, μιάς που η δίψα μας απο τα τσιμπολογήματα θα μας προκαλούσε να τελειώσουμε το ποτήρι μας σε χρόνο μηδέν, κάνοντας μας να απέχουμε απο το άθλημα της μυσταγωγίας αν γινόμασταν απρόσεκτοι με τις γουλιές μας. Ο παρακάτω οδηγός θα σε βοηθήσει να διαλέξεις τα καλύτερα κρασιά για να κάνεις ένα πάρτι η μία συναντηση στο σπίτι αξέχαστη σε όλους τους φίλους σου.
-
-
- Αφρώδη κρασιά, είτε ξηρά ανάλαφρα και αρωματικά, όπως το Prosecco και τα ελληνικά αφρώδη που γίνονται κάθε χρόνο και περισσότερα στους καταλόγους των παραγωγών, είτε όμως και γλυκούτσικα όπως τα αφρώδη και ημιαφρώδη Moscato. Η φρεσκάδα τους σε συνδυασμό με το ήπιο αλκοόλ τους, θα σε κάνουν να απολάυσεις τις μικρές και συχνές μπουκίτσες.
- Τα λευκά φρέσκα και αρωματικά κρασιά με ήπιο εώς χαμηλο αλκόολ, όπως Σαββατιανό, Ροδίτης, Βηλάνα και Μαλαγουζιά θα ταιριάξουν γάντι, η δροσερή οξύτητα τους θα μας φρεσκάρει την αλμυράδα απο τα εδέσματα και θα παίξει πολύ ωραία με την λιπαρότητα των τυριών και των αλλαντικών στα finger food- μεζεδάκια. Απο τις ξένες ποικιλίες αμέτρητες οι επιλογές για τους ίδιους λόγους ,Pinot Grigio, ελαφριά σε αλκοόλ Sauvignon Blanc, και Soave απο την Ιταλία,
- Κόκκινα φρέσκα κρασιά με καθόλου η ελάχιστη παραμονή στο βαρέλι είναι επίσης επιτυχημένη επιλογή αλλα με προσοχή στις ταννίνες καθώς τείνουν να γίνονται πολύ επιθετικές σε μπουκιές αλμυρές και τυριά. Φρέσκο ερυθρό Αγιωργίτικο, μαλακά Merlot blends με έμφαση στο μπλέ ζωηρό φρούτο θα απογειώνουν τις γεύσεις και θα μας κάνουν τα ευχαριστηθούμε τους μεζέδες έξοχα. Φρέσκα Malbec και Beaujolais είναι σίγουρα ταιριαστά με όλα τα παραπάνω.
- Ροζέ κρασιά, η αλήθεια εδώ είναι ότι τα ροζέ έχουν την τιμητική τους, καθώς δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή να πιεις ένα ροζέ κρασί, με αλμυρά μεζεδάκια. Η απαλότητα του ροζέ σε συνδυασμό με τα τριανταφυλλένια αρώματα του και το φίνο άγγιγμα του θα μας ξεκουράζει τον ουρανίσκο και θα μας δίνει δροσιά και αρωματικότητα όλο την ώρα. Προσωπικά λατρεύω τα ροζέ γιατί μου δίνουν την δυνατότητα να κάνω τους φίλους μου να ευχαριστιούνται το κρασί ακόμα και αν πίνουν το πολύ δύο φορές τον χρόνο.
-
Θα μπορεί κάποιος να βρεί αμέτρητα κρασιά που να πίνονται πετυχημένα με τα μεζεδάκια που αναφέραμε, αρκεί να τηρεί τις αποστάσεις απο την ένταση του αλκοόλ, τις έντονες τανίνες για τα κόκκινα και την ωρίμανση σε δρύινα την οποία θα φυλάγαμε σε περίπτωση που κάποιο ψητό κρέας σε συνδυασμό με γαρνιτούρες έκανε την είσοδο του στο πάρτι μας.
Ουσία πάντα έχει να έχουμε την δυνατότητα ευχαριστηθούμε όλα τα εδέσματα, το κρασί και την παρέα μας, χωρίς να μπουκώσουμε η να ζαλιστούμε από το κρασί. Με αυτή την φιλοσοφία το πάρτι μας θα είναι αξέχαστο και θα μας δώσει την διάθεση και την χαρά, να προχωρήσουμε την εβδομάδα που έρχεται με περισσότερη διάθεση και ενέργεια.