Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Photo by Creative Vix

Wine & Food Pairing για αρχάριους

Το Wine Pairing είναι η τέχνη του να ταιριάζεις τις γεύσεις και τα χαρακτηριστικά ενός κρασιού με ένα συγκεκριμένο πιάτο. Μπορεί να είναι τρομακτικό για αρχάριους, αλλά με λίγη γνώση και εξάσκηση, είναι εύκολο να εντυπωσιάσετε τους φίλους και την οικογένειά σας με τις δεξιότητές σας στο ζευγάρωμα κρασιού. 

MALBEC “CHRISTIANA” CHARLAFTIS

Πρώτον, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις βασικές αρχές του συνδυασμού κρασιών. 
Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι να ταιριάζει το βάρος του κρασιού με το βάρος του πιάτου. Ένα ελαφρύ λευκό κρασί, για παράδειγμα, δεν πρόκειται να συμπληρώσει ένα βαρύ, πλούσιο πιάτο όπως το steak au poivre. Από την άλλη, ένα μεστό κόκκινο κρασί θα ταίριαζε τέλεια. 

Στη συνέχεια, εξετάστε τις γεύσεις του κρασιού και του πιάτου.
Θέλετε οι γεύσεις του κρασιού να συμπληρώνουν τις γεύσεις του πιάτου, όχι να τις υπερισχύουν. Για παράδειγμα, ένα τολμηρό, φρουτώδες κόκκινο κρασί δεν θα ταίριαζε καλά με ένα λεπτό πιάτο με λευκό ψάρι. Αντίθετα, ένα ελαφρύ, τραγανό λευκό κρασί θα ήταν καλύτερη επιλογή.

ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ – ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ

Η οξύτητα είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας.
Τα όξινα κρασιά, όπως το Sauvignon Blanc ή το Pinot Grigio, μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των πλούσιων, λιπαρών πιάτων και στην ισορροπία των γεύσεων. Από την άλλη πλευρά, τα πιάτα με υψηλή οξύτητα, όπως οι σάλτσες με βάση την ντομάτα, μπορούν να κάνουν μια γεύση κρασιού επίπεδη και θαμπή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα κρασί με υψηλότερη οξύτητα για να ταιριάζει με το πιάτο.

Συνδυάζοντας πικάντικα πιάτα.
Κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες, όπως το Cabernet Sauvignon ή το Syrah, μπορούν να βοηθήσουν να απαλύνουν τη θερμότητα των πικάντικων πιάτων. Από την άλλη, τα πικάντικα πιάτα μπορούν να κάνουν ένα κρασί με χαμηλές τανίνες να έχει λεπτόρρευστη και άτοπη γεύση. 

Τέλος, λάβετε υπόψη τη συνολική ατμόσφαιρα και την περίσταση όταν συνδυάζετε το κρασί με ένα πιάτο. 
Ένα επίσημο δείπνο απαιτεί πιο εκλεπτυσμένα, κομψά κρασιά, ενώ ένα χαλαρό μπάρμπεκιου με φίλους είναι η τέλεια ευκαιρία για να δοκιμάσετε ένα διασκεδαστικό, παιχνιδιάρικο κρασί.

TETRAMYTHOS WINES

Τώρα που έχετε μια βασική κατανόηση του συνδυασμού κρασιών, ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε: 

  1.  Ξεκινήστε με ένα μονοποικιλιακό κρασί, αντί για ένα μείγμα. Αυτό θα σας επιτρέψει να εστιάσετε στις γεύσεις και τα χαρακτηριστικά μιας μεμονωμένης ποικιλίας σταφυλιού.
  2.  Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς κρασιών και φαγητών για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα. Μην φοβάστε να δοκιμάσετε κάτι νέο και απροσδόκητο – μπορεί να εκπλαγείτε με το πόσο καλά συνεργάζονται ορισμένοι συνδυασμοί. 
  3. Δώστε προσοχή στις ετικέτες και τις περιγραφές των κρασιών. Αυτά μπορούν να σας δώσουν σημαντικές ενδείξεις σχετικά με τις γεύσεις και τα χαρακτηριστικά του κρασιού, που θα σας βοηθήσουν να λάβετε ενημερωμένες αποφάσεις ζευγών. 
  4. Μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια. Εάν βρίσκεστε σε εστιατόριο ή κατάστημα κρασιών, το προσωπικό θα πρέπει να μπορεί να σας προτείνει ένα κρασί που θα ταιριάζει καλά με το πιάτο σας.

    Με λίγη εξάσκηση και πειραματισμό, σύντομα θα γίνετε επαγγελματίας του wine pairing. Είτε διοργανώνετε ένα δείπνο είτε απλώς απολαμβάνετε ένα γεύμα στο σπίτι, το σωστό κρασί μπορεί να κάνει τη διαφορά στη συνολική γευστική εμπειρία.

Share this post

Translate »